Wanneer iemand na langere tijd overgewicht fors is afgevallen, kan er een huidoverschot van de bovenbenen of billen achterblijven. Dit kan tevens optreden bij ouder worden, omdat de huid zijn elasticiteit verliest. Dit huidoverschot kan ontsierend en hinderlijk zijn bij het dagelijks functioneren. Indien u hier last van heeft, is dit een reden om een operatieve correctie uit te voeren.

De behandeling

Liposuctie

Als er alleen sprake is van plaatselijke vetophoping zonder verlies van elasticiteit van de huid dan is het mogelijk om vet weg te zuigen (liposuctie). Dit vindt het meest plaatst aan de buitenzijde van de bovenbenen. Er wordt dan geen huid verwijderd.

Dermolipectomie bovenbenen

Bij dermolipectomie wordt het overtollige huid-vetoverschot van de bovenbenen weggehaald. Afhankelijk van het teveel aan huid-vet komt er of alleen een litteken in de lies/bilplooi of nog een litteken erbij aan de binnenzijde van het bovenbeen. Hoe lang het litteken is dat over uw bovenbeen loopt, hangt af van de hoeveelheid huid dat wordt verwijderd. Na de operatie moet u een speciaal compressiepak dragen. Dit pak geeft ondersteuning en tegendruk na de ingreep en bevordert het herstel.

Dermolipectomie billen

Hierbij wordt het huidoverschot van uw billen weggehaald. Dit kan op 2 manieren, ook weer afhankelijk van de hoeveelheid huid-vetoverschot en op welke plek dit het meest prominent is. Bij de ene methode krijgt u een litteken aan de bovenkant van uw billen, ter hoogte van de onderbroek rand. Bij de andere methode ontstaat er een litteken in de bilplooi. Welke methode voor u geschikt is, zal uw behandeld arts met u bespreken.

Voorbereiding

  • Meldt u arts van tevoren indien u bloedverdunners (Acenocoumarol=Sintrom of Fenprocoumon+Marcoumar) gebruikt. Ook als u aspirinehoudende pijnstillers zoals APC, Aspirine, Ascal, Asprobruis, Diclofenac of Naprosyne (naproxen) gebruikt, moet u dit melden. Uw arts zal met u bespreken hoeveel tijd voor de operatie u moet stoppen met het slikken van deze medicijnen (indien noodzakelijk). Het gebruik van Paracetamol is wel toegestaan.
  • Roken is slecht voor de wondgenezing. U wordt geacht drie maanden voor de operatie te stoppen met roken. Na de operatie is het ook niet toegestaan om te roken.
  • Vitamine C 1000mg helpt bij een goede wondgenezing. Wij adviseren hier twee weken voor de operatie mee te starten en door te gaan tot één week na de operatie.
  • Wij raden u aan 24 uur voor tot 24 uur na de ingreep geen alcohol te drinken.
  • Autorijden wordt absoluut door ons afgeraden. Laat u zich op de dag van de behandeling dus door iemand wegbrengen en ophalen.

Nazorg

Na de operatie heeft u een compressiepak aan. Dit is om te voorkomen dat er wondvocht in het operatiegebied ophoopt. Soms is het nodig om een slangetje (drain) in het wondgebied achter te laten. Dit slangetje zorgt ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd. Wanneer er geen wondvocht meer wordt geproduceerd worden de drains verwijderd. Soms mag u met drains het ziekenhuis verlaten. Bij ontslag krijgt u een afspraak voor controle op de polikliniek van de plastische chirurgie mee.

  • Draag na de operatie 6-8 weken overdag en ’s nachts de compressiekleding.
  • De eerste 2-3 weken na uw thuiskomt moet u rust houden. Dit betekent dat u zo min mogelijk doet.
  • De eerste 4-6 weken geen zwaar huishoudelijk werk.
  • U mag 4 weken niet in bad, wel douchen.
  • Smeer (na het verwijderen van de hechtingen) uw littekens regelmatig in met crème of olie als de wond geheel gesloten is.
  • Net als voor de operatie mag u gedurende één week geen aspirine houdende pijnstillers slikken alleen op recept van de arts. Dit in verband met bloedingsgevaar, paracetamol mag u wel gebruiken. Als paracetamol niet voldoende is belt u naar de poli plastische chirurgie voor eventuele andere pijnstilling.
  • U mag gedurende ten minste drie maanden na de operatie niet roken.
  • Na ongeveer 8 weken mag u weer sporten (mits de genezing voorspoedig verloopt). Bespreek dit van te voren wel met uw behandeld arts.

Verzekerde en onverzekerde zorg

Sommige plastische ingrepen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Er zijn ook cosmetische behandelingen die uw verzekeraar niet vergoed. Deze moet u zelf betalen.

We leveren zowel verzekerde als onverzekerde zorg. Bij onverzekerde zorg krijgt u vooraf uiteraard een heldere offerte.

Klik hier voor een overzicht van de prijzen voor verzekerde en onverzekerde zorg.