Een slappe buik of hangbuik (ook wel “vetschort” genoemd) is hinderlijk bij het bewegen en ontsierend. De buik kan teruggebracht worden tot zijn “normale” vorm door de buikwand in te nemen. Operatieve correcties van een hangbuik moeten dus niet gezien worden als een mogelijkheid om extra gewicht kwijt te raken. Integendeel, bij overgewicht moet men eerst proberen op een “normaal” gewicht te komen. Overgewicht beïnvloedt het resultaat van de operatie nadelig, het vergroot namelijk de kans op complicaties zoals nabloedingen, infecties en wondgenezingsprocessen.

De behandeling

De uitgerekte buikwand en/of hangbuik (het “vetschort”) wordt gecorrigeerd. Dat wil zeggen dat er overtollig huid en onderhuids vet wordt weggenomen. Tevens kan het noodzakelijk zijn de buikwand te verstevigen.

Conventionele buikwandplastiek zonder/met navelverplaatsing

Bij deze ingreep wordt er een horizontale snee gemaakt boven de schaamstreek in de onderbuik. De buikhuid wordt met het onderhuidse vetweefsel losgemaakt. Indien u alleen een huid-vetoverschot heeft bij de onderste buikhelft, wordt de huid tot onder de navel losgemaakt. Het overtollige huid-vetoverschot wordt weggehaald en de wond wordt gehecht. De navel wordt hierbij niet losgemaakt en verplaatst.

Indien u een huid-vetoverschot heeft aan de onder- en bovenbuik wordt de buikhuid met het onderhuidse vetweefsel tot aan de ribbenboog losgemaakt. De navel wordt ‘vrij’ gemaakt van het stuk huid dat weggehaald wordt en blijft via een steeltje met de buikspieren verbonden. Het teveel aan huid wordt met het onderhuids vetweefsel weggehaald en de wond wordt gehecht. Er wordt een sneetje gemaakt op de plaats waar de navel moet komen. De navel wordt hier vastgehecht aan de omliggende huid.

Als de schaamheuvel ook is gaan hangen na fors afvallen dan wordt bij de buikwandplastiek ook direct een mons pubis/veneris lift uitgevoerd. Hierbij zullen er geen extra littekens ontstaan, naast de littekens van de buikwandplastiek.

Inverted-T/ Fleur-de-lis buikwandplastiek

Als er sprake is van een fors huid-vetoverschot en verlies van contour van de taille, dan is deze ingreep geschikt. Hierbij wordt dezelfde techniek als hierboven beschreven gebruikt en daarbij wordt er een snee van het schaambeen naar het borstbeen gemaakt. Hierna wordt er een verticale wig van het huid-vetoverschot weggehaald. Bij het sluiten van de wond wordt hierdoor het weefsel in de flanken naar het midden getrokken en ontstaat er weer een taille. De navel wordt in het verticale deel van de snee vastgehecht aan de omliggende huid.

Circulaire/circumferentiële buikwandplastiek

Bij een huid-vetoverschot van de buik, flanken en billen wordt het litteken boven de schaamstreek in de onderbuik doorgetrokken naar de rug. Hierna wordt het overtollige huid-vetweefsel van de buik en rug/billen weggehaald. U krijgt hierna dus een litteken welke rondom het lichaam loopt, ter hoogte van de onderbroekrand.

Voorbereiding

  • Meld uw arts van tevoren indien u bloedverdunners ( Acenocoumerol= Sintrommitis of Fenprocoumon= Marcoumar) gebruikt. Ook het gebruik van aspirine houdende pijnstillers zoals APC, Aspirine, Ascal, Asprobruis, Diclofenac of Naprosyne gebruikt, moet u melden. Uw arts zal met u bespreken hoeveel tijd voor de operatie u moet stoppen met het slikken van een van deze medicijnen. Paracetamol is wel toegestaan.
  • Roken is slecht voor de wondgenezing. U wordt geacht drie maanden voor de operatie te stoppen.
  • Vitamine C 1000 mg helpt bij een goede wondgenezing. Wij adviseren hier twee weken voor de operatie mee te starten en door te gaan tot een week na de operatie.
  • Wij raden u aan 24 uur voor tot 24 uur na de ingreep geen alcohol te drinken.
  • Autorijden wordt absoluut door ons afgeraden. Laat u zich op de dag van behandeling dus door iemand wegbrengen en ophalen.

Nazorg

Om het wondvocht af te voeren, zijn er twee slangetjes (drains) in uw lichaam aangebracht. Als er geen wondvocht meer wordt geproduceerd, worden de drains verwijderd. Dit gebeurt doorgaans de tweede dag na de operatie. Soms mag u met drains het ziekenhuis verlaten. De drains worden dan op de polikliniek verwijderd. Op de afdeling krijgt u een steunverband (chorita) om. Dit ondersteunt de wond en voorkomt vochtophoping in de onderbuik. Door het trekken van de wond is het mogelijk dat u de eerste 2 weken niet rechtop kan lopen.

In principe mag u na 1 dag weer naar huis. Bij ontslag krijgt u een afspraak voor controle op de polikliniek Plastische Chirurgie mee.

Verzekerde en onverzekerde zorg

Sommige plastische ingrepen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Er zijn ook cosmetische behandelingen die uw verzekeraar niet vergoed. Deze moet u zelf betalen.

We leveren zowel verzekerde als onverzekerde zorg. Bij onverzekerde zorg krijgt u vooraf uiteraard een heldere offerte.

Klik hier voor een overzicht van de prijzen voor verzekerde en onverzekerde zorg.