U krijgt binnenkort een proctoscopie in het HagaZiekenhuis. Dit is een inwendig onderzoek. De arts kijkt met behulp van een korte metalen buis in het laatste deel van de endeldarm en de anus. Deze metalen buis noemen we een proctoscoop. Het onderzoek wordt gedaan op een Poliklinische Operatiekamer (POK).

Een proctoscopie in het HagaZiekenhuis

Bij het onderzoek ligt u op de onderzoeksbank. De verpleegkundige vertelt u hoe u moet liggen. De arts schuift de proctoscoop via uw anus in de endeldarm. Glijmiddel zorgt ervoor dat het onderzoek geen pijn doet. Een verdoving of pijnstilling is dan ook niet nodig.

Ons behandelproces

 1. plus
  Stap 1 in deze fase

  Proctologiepolikliniek

  Proctologie bestudeert en behandelt de aandoeningen die zich specifiek voordoen in het laatste stukje van de dikke- of endeldarm: de laatste 5 centimeter voor de anus.

  Het is voor veel mensen niet gemakkelijk om met klachten aan de anus of het gebied daaromheen, naar een arts te stappen. Deels uit schaamte en deels uit angst voor een eventueel pijnlijk onderzoek. Maar onderzoek en behandeling hoeven beslist niet pijnlijk te zijn.

 2. plus
  Stap 2 in deze fase

  Inleiding

  Voor een proctoscopie is geen voorbereiding nodig. U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek, zorg er dan ook voor dat u iets gegeten heeft.

  Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden.

Download de behandelpad app.