Afstaande oren, ook vaak zeiloren of flaporen genoemd, komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Afstaande oren kunnen worden gecorrigeerd met behulp van plastische chirurgie. Met een medische term noemt men dit otoplastiek (oto betekent oor en plastiek komt van plastische chirurgie). Otoplastiek kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer zes jaar.

De behandeling

Het rechtzetten van afstaande oren kan onder plaatselijke verdoving en narcose worden uitgevoerd. In het eerste geval vindt de ingreep plaats op de polikliniek en kunt u direct na de ingreep naar huis. Als u onder narcose gaat, moet u een dag op de verpleegafdeling blijven. Bij de operatie wordt een snee aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenig skelet van het oor wordt geremodelleerd en een stukje huid aan de achterkant van het oor wordt verwijderd.

Voorbereiding

  • Het is van belang dat u tijdig stopt met het innemen van uw medicijnen, indien nodig. U heeft dit met de plastisch chirurg besproken.
  • Bij pijn kunt u paracetamol slikken, alle andere pijn bestrijdende middelen geven een bloedverdunning.
  • Wij adviseren u, zodra de operatie gepland is, te stoppen met roken, omdat dit enorm bevorderend is voor het genezingsproces.
  • Wij raden u aan 24 uur voor tot 24 uur na de ingreep geen alcohol te drinken.
  • Indien u onder algehele narcose gaat, dient u nuchter te zijn. De anesthesist zal u hier meer over vertellen.
  • De haarband moet u zelf aanschaffen. Deze moet u van tevoren passen zodat hij goed blijft zitten. Hij moet goed over de gehele oren vallen en niet knellen.

Nazorg

Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband (een zogenoemde tulband) om uw hoofd. Meestal moet het verband vijf tot zeven dagen blijven zitten. Het wassen van uw haar en dergelijke zult u dus moeten uitstellen. Als het verband verwijderd is, moet u nog ongeveer twee weken dag en nacht een haarband dragen en vervolgens enkele weken ’s nachts. Deze band moet u zelf aanschaffen. Ook daarna moet u voorzichtig zijn met uw oren, bijvoorbeeld als u sport. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang rood, gezwollen en gevoelig blijven, geleidelijk aan zal dit verdwijnen.

Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen (bijvoorbeeld paracetamol). Bij extreme pijn en nabloeden moet u direct contact opnemen met de poli Plastische Chirurgie.

Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na een tot twee weken verwijderd.