Wij zijn er voor u in deze onzekere tijd. Onze specialisten en verpleegkundigen begeleiden u en uw familie zo zorgvuldig mogelijk. We geven u uitleg over het medisch en verpleegkundig traject. We vertellen wat u kunt verwachten aan ongemak of pijn tijdens of na een behandeling. En we luisteren, want we begrijpen dat geen patiënt hetzelfde ervaart. Samen met u doen we ons best om de kanker te bestrijden en weer te zorgen voor een toename van kwaliteit van leven.

Soorten longkanker

Bij longkanker zijn cellen in de long ongeremd gaan groeien en vormen een klomp van cellen. We noemen dit een tumor. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 13.000 mensen longkanker.

Longkanker kan voorkomen in verschillende vormen. Afhankelijk van de vorm en grootte van de cellen kennen we twee hoofdsoorten longkanker: niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker.

Bij de overgrote meerderheid van longkankerpatiënten (tot 85%) is sprake van niet-kleincellige longkanker. De niet-kleincellig longkanker kan onderverdeeld worden in verschillende types. Het type longkanker is medebepalend voor de behandeling. Kleincellige longkanker komt voor bij ongeveer 15 tot 20% van patiënten met longkanker. Vaak is de kleincellige longkanker dan ook al uitgezaaid op het moment dat er klachten ontstaan.

Op de website van longkanker Nederland vindt u uitgebreide uitleg over deze soorten en de behandelmogelijkheden.

Symptomen van longkanker

Longkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Hoest die niet overgaat, kortademigheid, benauwdheid, bloed in opgehoest slijm, pijn en/of vermoeidheid zijn voorbeelden van symptomen van longkanker. Op de website van kanker.nl staat een uitgebreid overzicht van de symptomen.

Roken belangrijkste oorzaak van longkanker

De grootste risicofactor van longkanker is roken. De meeste mensen die longkanker krijgen, roken of hebben vroeger gerookt. Ook meeroken in rokerige ruimtes vergroot de kans op longkanker. Daarnaast vergroten COPD, luchtvervuiling en blootstelling aan bepaalde stoffen zoals asbest, radon, nikkel en arseen de kans op longkanker.

Longkanker is niet erfelijk. Een risico op longkanker kan niet van ouder op kind worden doorgegeven. Ook is besmetting via het slijm dat iemand met longkanker ophoest niet mogelijk.


Wij staan voor u klaar

Goed om te weten

Regionaal oncologienetwerk OncoWest

Bij oncologische zorg werken de specialisten van het HagaZiekenhuis nauw samen met de experts van 6 andere ziekenhuizen in het regionaal oncologienetwerk OncoWest. Zo verliezen we geen tijd en krijgt u de allerbeste behandeling. 

Behandeling van kanker

Ondersteuning voor patiënten met kanker

Zo worden wij beoordeeld

Hoe is de zorg in ons ziekenhuis? Niemand weet dat beter dan onze patiënten. Daarom vragen we ze regelmatig onze zorg te beoordelen.

Lees meer

Nieuws en agenda

Alle nieuwsberichten