In het Radiologisch Centrum van het HagaZiekenhuis werken veel experts samen. We maken röntgenfoto’s, echo’s, MRI-scans en CT-scans. Ook doen we nucleair onderzoek. Door de binnenkant van uw lichaam te onderzoeken, kunnen we vaak ontdekken wat er aan de hand is. Bijna alle specialismen maken daarom ook gebruik van deze zogenaamde ‘beeldvormende onderzoeken’.

We doen niet alleen onderzoek in het Radiologisch Centrum. U kunt hier ook terecht voor bepaalde behandelingen. Zoals embolisatie, het plaatsen van een stent of ingrepen in de buik.

Afspraak bij het Radiologisch Centrum in het HagaZiekenhuis

Er is een Radiologisch Centrum in het HagaZiekenhuis en in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). Onze radiologisch laboranten worden allemaal vakkundig opgeleid. Ze hebben dus veel kennis van alle soorten beeldvormende technieken.

Komt u voor een onderzoek naar het Radiologisch Centrum? Dan vertellen we u uitgebreid wat er gaat gebeuren. Voor een onderzoek heeft u altijd een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

Röntgenonderzoek gebeurt met behulp van röntgenstralen. Deze zijn niet zichtbaar en niet voelbaar. De meeste mensen kennen de röntgenfoto bijvoorbeeld van het maken van een afbeelding van een gebroken bot.

De stralen gaan dwars door het lichaam heen. De harde delen in het lichaam (botten bijvoorbeeld) houden de stralen veel meer tegen dan de zachte delen van het lichaam, zoals een nier. Nadat de stralen door het lichaam zijn gegaan, ontstaat er een afbeelding op een computerscherm. De laborant keurt de kwaliteit van de foto's. Daarna maakt de radioloog het verslag.

Röntgenstraling kan nadelig kan zijn voor een mens. Daarom doen we een röntgenonderzoek alleen als het echt nodig is. We proberen de straling altijd zo laag mogelijk te houden.

De CT-scanner is een heel ingewikkeld röntgenapparaat. Hiermee kunnen we de organen in dwarsdoorsneden zien. Het onderzoek is pijnloos. Soms gebruiken we een contrastvloeistof om bloedvaten en/of organen beter zichtbaar te maken op de foto's. De contrastvloeistof krijgt u via een prik (injectie) in de arm. In deze contrastvloeistof zit jodium.

Bij een echografie maken we beelden van de organen. Dat gebeurt met een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Tijdens het onderzoek krijgt u gel op uw huid. De radioloog strijkt het apparaatje over de gel. De geluidsgolven worden omgezet in echobeelden. Deze beelden zijn te zien op een beeldscherm. De radioloog maakt hiervan een aantal foto’s.

De radioloog voert de echografie uit. Een radiodiagnostisch laborant en een doktersassistent helpen hem of haar hierbij.

De MRI-scanner maakt gedetailleerde foto´s van de organen en weefsels. Dat gebeurt met magneetvelden. Soms is er contrastvloeistof nodig voor een goed onderzoek. Deze vloeistof maakt organen beter zichtbaar. U krijgt deze vloeistof via een infuus in de arm. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. Deze werkt onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Bij een nucleair onderzoek kijken we of uw organen goed werken. Hierbij gebruiken we licht radioactieve stoffen. Deze radioactieve stoffen verlaten het lichaam snel na het onderzoek.

De foto's maken we met een gammacamera. Dit kan in een aantal gevallen tijdens de injectie, maar soms ook na enkele minuten of uren.


Wij staan voor u klaar

Door middel van beeldvormende technieken in het lichaam kijken om diagnoses te stellen.

Radiologisch Centrum in het HagaZiekenhuis

Zo worden wij beoordeeld

Hoe is de zorg in ons ziekenhuis? Niemand weet dat beter dan onze patiënten. Daarom vragen we ze regelmatig onze zorg te beoordelen. Het Radiologisch Centrum krijgt een:

Lees meer

Nieuws en agenda

Alle nieuwsberichten