agora
Reconstructie agora van Athene (bron: rml.nl)

'Agora' (Αγορά, letterlijk 'verzamelplaats') was in de Griekse oudheid een ontmoetings- en vergaderplaats voor de vrije burgers. Een plek om elkaar te ontmoeten en kennis te delen.

Kennis delen

Zo'n ontmoetingsplaats willen we ook in het HagaZiekenhuis bieden voor onze partners in de zorgketen. Om daar invulling aan te geven organiseren we al sinds 2007 bij- en nascholingsbijeenkomsten voor huisartsen in de regio Den Haag.

In elke Agora staat de ontmoeting tussen huisartsen onderling en met specialisten centraal. De specialisten geven, in overleg met de huisartsvoorzitter, praktische workshops over actuele medische ontwikkelingen en inzichten. Deze Agora vinden vijf keer per jaar plaats en hebben elk een eigen karakter. In het programma is er (behalve bij een online sessie) ruimte voor informeel netwerken, een hapje en een drankje.

Alle Agora zijn geaccrediteerd.

Agenda 2023

Op woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 oktober 2023 verzorgt de HagaAcademie haar jaarlijkse meerdaagse voor huisartsen. De Haagse Haga Dagen worden dit jaar georganiseerd in Landgoed de Wilmersberg in de Lutte, een prachtige historische locatie in het hart van Twente. Het programma is opgebouwd met een aantal actuele medische onderwerpen, relevant voor de huisartsenpraktijk.

Klik hier voor meer informatie en de aanmeldlink

Geneeskunde op maat en Passende zorg voor patiënt en dokter

Op donderdag 5 oktober 2023 organiseert HagaZiekenhuis Zoetermeer de Zoetermeerse Zorg Dag. Het thema is Geneeskunde op maat – Passende zorg voor patiënt en dokter. Een behandeling die bij de ene patiënt goed werkt, kan bij de ander juist ongeschikt zijn. En hoe lever je zorg op zo’n manier dat het ook werkbaar blijft voor de arts, zelfs onder veeleisende en complexe werkomstandigheden? Aan de hand van verschillende plenaire lezingen en workshops gaan we op de Zoetermeerse Zorg Dag hierover met elkaar in gesprek.

Klik hier voor meer informatie en de aanmeldlink

Meer informatie over deze Agora volgt. 

Locatie: Online via Zoom
Tijd: 19.00 - 21.00 uur (inloggen vanaf 18.45 uur)

Meer informatie over deze Agora volgt.

Locatie: Volgt.
Tijd: 17.00 - 23.00 uur (inloop vanaf 16.30 uur)

Archief

First Dates Event: mooie match gemaakt

Op dinsdag 27 juni was in HagaZiekenhuis Zoetermeer de First Dates-nascholing. Zo’n 20 deelnemers maakten tijdens deze nascholing kennis met de vakgroepen Cardiologie, Kindergeneeskunde, Neurologie en Urologie. De avond begon met een heerlijk Indonesisch buffet, waarbij iedereen even op adem kwam na de werkdag.

Klik hier voor een terugblik.

Op donderdag 25 mei organiseerde HagaZiekenhuis Den Haag een nascholing Palliatieve Zorg, 30 huisartsen en verpleegkundig specialisten waren te gast om zich te laten bijpraten over wat er nog wél kan in de laatste fase van het leven.

De ene groep hoorde van radiotherapeut Liselotte van Bockel welke rol radiotherapie kan spelen bij pijnbestrijding, om zo de kwaliteit van leven te verbeteren. In de andere workshop deelde cardioloog Jan Willem Borleffs hoe je omgaat met een ICD in de laatste fase van het leven en vertelden longartsen Meintje Rijneveld-Guijt en Sarah van Oord-Bosselaar welke mogelijkheden er zijn voor thuisbeademing.

Naast de medische kant spelen ook de geestelijke, persoonlijke en organisatorische kant van palliatieve zorg een belangrijke rol in, bijvoorbeeld, de terminale fase van een patiënt. In een interactieve sessie met Maarten Dekker (kaderarts Palliatieve Zorg), Sven Zeilstra (programmaleider Palliatieve Zorg van de Vereniging Transmurale Zorg) en Denise Sampimon (internist oncoloog en lid van het palliatieve team van het HagaZiekenhuis) kwamen alle facetten aan bod.

Klik hier voor een terugblik

Woensdag 8 maart verzorgde de HagaAcademie samen met het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) een bij- en nascholing voor ruim 30 huisartsen. In het JKZ zijn alle zorg en voorzieningen afgestemd op kinderen, wat zichtbaar werd gemaakt tijdens een inspirerende rondleiding.

Klik hier voor een terugblik inclusief beschikbare presentaties

Woensdag 14 december was de afsluiting van de Agora-scholingen van het HagaZiekenhuis in 2022. Dit jaar verzamelden ruim 60 artsen zich in Landgoed te Werve voor heerlijk eten en nuttige workshops. Tijdens een avondvullend programma namen de medisch specialisten van MDL, Neurologie en het Hand-, Pols- en Elleboogcentrum de aanwezigen mee in de medische uitdagingen rond de feestdagen. 

Klik hier voor een terugblik inclusief beschikbare presentaties

Op woensdag 16 november verzorgde de HagaAcademie in samenwerking met Dermatologie en Gynaecologie een digitale bij- en nascholing voor huisartsen. Dermatoloog Anne-Moon van Tuyll van Serooskerken en gynaecoloog Anne-Marie van Haaften zijn uitgebreid ingegaan op de zorg voor vrouwen die klachten hebben aan de vulva zoals lichen simplex, lichen sclerosus en het Lipschütz-ulcus.

Klik hier voor een korte terugblik