Triple artrodese

Bij een triple artrodese worden vier botten in de achtervoet, die samen drie gewrichten vormen, aan elkaar vastgezet. 

Een triple artrodese is een operatieve behandeling van artrose, overmatige slijtage van het kraakbeen. De oorzaken van deze artrose zijn ongeveer dezelfde als de oorzaken van enkelartrose. De behandeling heeft als doel de pijn in de achtervoet/voetwortel te verminderen, de stabiliteit van de voet te verbeteren en soms om een vervorming/scheefstand van de voet te corrigeren. Dit is een wat uitgebreidere ingreep dan een onderste spronggewricht artrodese. (Zie: OSG-artrose.)

Operatie

Triple Artrodese

Voor een triple artrodese is de opnameduur meestal twee of drie dagen. De operatie zelf duurt ongeveer 90 minuten. U verblijft ongeveer drie à vier uur op het OK-complex.

Tijdens de operatie worden eerst twee incisies gemaakt: één aan de buitenkant en één aan de binnenkant van de voet. Hierna wordt het resterende kraakbeen van het onderste sprong- en middenvoetsgewricht geheel verwijderd. De botten worden met drie of vier schroeven en eventueel één of meerdere krammen in de juiste positie vastgezet.

Triple Artrodese Rontgen

Röntgenfoto vóór de operatie: zijaanzicht en bovenaanzicht.  De pijlen geven de gewrichten met artrose (slijtage) aan.

 

Triple Artrodese Rontgen2

Röntgenfoto na de operatie: zijaanzicht en bovenaanzicht.  De versleten gewrichten zijn opgeheven. 

Nabehandeling

De nabehandeling van deze ingreep is eerst: zes weken onbelast onderbeengips (dus: lopen met twee krukken).

Vervolgens krijgt u zes weken circulair onderbeens loopgips. Hiermee mag u wel belasten. Deze tijd (12 weken) heeft de natuur nodig om de botten aan elkaar te laten groeien. Gedurende deze periode (12 weken) krijgt u een extra bescherming tegen trombosevorming met fraxiparine prikjes.

Als het bot goed is vast gegroeid, kunt u na deze periode volledig belast lopen, meestal met uw eigen schoenen.

Orthopedische schoenen
Soms is de afwijking aan de voet vóór de operatie dusdanig ernstig, dat er al orthopedische schoenen gebruikt worden. Deze zullen na de operatie niet meer passen. Vooral wanneer de stand verbeterd is. Er zullen dan dus nieuwe orthopedische schoenen aangemeten moeten worden. De afdruk hiervoor kan tijdens de gipsperiode door de orthopedisch schoenmaker gemaakt worden. Een enkele keer is de correctie zo goed, dat orthopedische schoenen zelfs niet meer nodig zijn. (Dit is niet het doel van de ingreep, maar wel eventueel een prettig bij effect.)

Overigens is het normaal dat de eerste weken na het verwijderen van het gips de gehele voet nog wat dikker is.

Resultaat

Over het algemeen is deze ingreep zeer succesvol. Hoewel de gewrichten niet meer normaal te gebruiken zijn, vermindert de pijn geheel of tenminste aanzienlijk. Aangezien de functie van het onderste spronggewricht en middenvoetsgewricht opgeheven wordt, kan men na de operatie wel meer moeite hebben met lopen op een ongelijke ondergrond (bijvoorbeeld bos of strand). Meestal is deze beweeglijkheid van deze gewrichten echter al vóór de operatie beperkt door de beschadigde gewrichtsvlakken.

Mogelijke complicaties

Zoals bij alle chirurgische ingrepen is er een kleine kans op complicaties. Gelukkig komen deze slechts weinig voor. Algemene complicaties zijn infectie, trombose en nabloeding. Ook kan er soms een plekje met gevoelloosheid aan de voet ontstaan, omdat een huidzenuwtje verkleefd of beschadigd kan raken door de ingreep.

In een enkel geval groeien bij een triple artrodese de botten niet goed aan elkaar. Dit maakt een her-operatie noodzakelijk.

Soms is de stand van de achtervoet net niet optimaal.

Downloads

Folder Triple artrodese

Contact

Orthopedie 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6398

image_3006Meer informatie
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300 (afsprakenbureau)