Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (Kaakchirurgie)

Op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) kunt u terecht met problemen in de mond, de kaak of het gezicht. U kunt hierbij denken aan een ontsteking in de kaak door problemen met een tand of kies, maar ook aan verwondingen door een ongeluk. Op de afdeling in het HagaZiekenhuis werken 5 MKA-chirurgen. Een MKA-chirurg wordt ook wel kaakchirurg genoemd.

Werkterrein en samenwerkingen

Een MKA-chirurg heeft eerst de opleiding tot basisarts en tandarts afgerond en zich daarna gespecialiseerd tot MKA-chirurg. Dit is nodig, omdat het werkterrein van de MKA-chirurg raakvlakken heeft met zowel de tandheelkunde als de geneeskunde.

De afdeling MKA werkt nauw samen met tandartsen, orthodontisten en andere medisch specialisten in het ziekenhuis. Zo zijn er bijvoorbeeld samenwerkingen op het gebied van de kaakgewrichts- en pijnklachten, de behandeling van schisis, de implantologie en bij de behandeling van OSAS (het slaap-apneu syndroom).

Aandoeningen en behandelingen

  • Dento-alveolaire chirurgie

Dento-alveolaire chirurgie wordt ook wel een klein-chirurgische ingreep genoemd. Denk hierbij aan het verwijderen van een tand of dieper gelegen verstandskies of een wortelpuntoperatie (apexresectie). De patiënt wordt meestal lokaal verdoofd, maar in sommige gevallen kan een behandeling onder narcose nodig zijn.

  • Implantologie en pre-prothetische chirurgie

Implantaten (kunstwortels) kunnen helpen om een gebitsprothese (kunstgebit) op zijn plek te houden. Ook kan een implantaat een of meerdere tanden of kiezen vervangen als deze verloren zijn gegaan. Soms is een voorbereidende behandeling nodig om de kaak geschikt te maken voor het plaatsen van implantaten. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde botopbouw (pre-prothetische chirurgie).

  • Orthognathische chirurgie

Er kan een kaakstandafwijking bestaan door over- of onderontwikkeling van de kaken of door scheefgroei. In veel gevallen kan dit worden gecorrigeerd met een operatie (Orthognathische chirurgie). Bij zo'n behandeltraject werkt de MKA-chirurg samen met een orthodontist.

  • Traumatologie

Bij de traumatologie draait het om de behandeling en het herstel van verwondingen of botbreuken in het gezicht en problemen met tanden of kiezen, ontstaan na een ongeluk.

  • Afwijkingen van de speekselklieren en slijmvliezen in de mond
  • Mandibulair Repositie Apparaat (MRA ofwel anti-snurkbeugel)

Als na een slaaptest (polygrafie) blijkt dat er sprake is van het slaap apneu syndroom (OSAS) of overmatig snurken, dan  kan dit vaak met behulp van een bitje (MRA) worden verholpen. De MKA-chirurg meet de beugel aan en controleert of deze het probleem verhelpt. Soms wordt een kaakoperatie uitgevoerd om de OSAS te behandelen.

  • Mondhygiëniste

Op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie werkt ook een mondhygiëniste. Zij geeft instructies en (voedings)adviezen, reinigt het gebit en ondersteunt specifieke mondzorg bij (ernstig) zieke patiënten.

Het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT)

De afdeling beschikt over een uniek centrum: het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT). Het centrum biedt bijzondere tandheelkundige en prothetische zorg aan bepaalde groepen patiënten. Denk hierbij aan patiënten die heel bang zijn voor de tandarts en aan patiënten met een handicap. De behandelingen zijn vaak ingewikkeld of moeten onder bijzondere omstandigheden worden uitgevoerd. Voor een behandeling bij het CBT is een verwijsbrief van uw tandarts, huisarts, psycholoog of behandelend specialist nodig.

Afspraak maken

Om een afspraak te kunnen maken, heeft u een verwijsbrief nodig van de tandarts, de orthodontist, de huisarts of medisch specialist. Zo mogelijk wordt u al tijdens de eerste afspraak behandeld. Bij een spoedgeval kunnen we, in overleg met diegene die u heeft doorverwezen, op korte termijn een afspraak maken.

Contact

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (Kaakchirurgie) 
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6710

image_3006Meer informatie
 

Wachttijden

Locatie Sportlaan
100 dagen

Alle wachttijden.