Na de vaccinatie kunt u last krijgen van:

  • een pijnlijke arm op de injectieplaats;
  • griepachtige klachten zoals spierpijn, moeheid, hoofdpijn, rillingen, gewrichtspijn of koorts.

Deze bijwerkingen zijn mild en gaan meestal binnen een paar dagen over. Heeft u er veel last van? Dan kunt u een paracetamol nemen. 
Uit vaccinonderzoeken blijkt dat de bijwerkingen meestal binnen 1 tot 2 dagen na de vaccinatie ontstaan. Er kunnen ook (nog) onbekendere bijwerkingen optreden, maar die kans is heel erg klein.

Uit de onderzoeken blijkt dat bijwerkingen meestal ontstaan binnen 1-2 dagen tot uiterlijk 6 weken na de vaccinatie. De kans op (ernstige) andere bijwerkingen is daarna erg klein. Toch kunnen we dit nooit helemaal uitsluiten. Daarom wordt het effect van (alle) vaccins in Nederland steeds in de gaten gehouden door het Bijwerkingencentrum Lareb. Voor COVID-vaccins is bovendien een speciaal Europees bewakingssysteem opgezet. Om het effect van de vaccinatie goed te kunnen meten, is het belangrijk dat u akkoord gaat met de registratie in het landelijke systeem.

Heeft u de eerste dagen na de vaccinatie koorts zonder klachten die kunnen duiden op een infectie (zoals keelpijn, hoesten, benauwdheid, diarree, pijn bij plassen) of ziek zijn? Dan hoeft u geen contact op te nemen met het ziekenhuis. Bij twijfel neemt u wel contact op.